Jdi na obsah Jdi na menu
 


Appaloosa

11. 8. 2011

 

Appaloosa

Typickým znakem těchto koní jsou výrazné oči z dobře viditelným bělmem kolem duhovky. Měří 144-157 cm. Plemeno je známé svou tvrdostí, ovladatelností a učenlivostí. Jinak má appaloosa ještě spoustu dalších znaků, které jsou většinou dědičné(řídká chumáčovitá hříva a ohon, kůže zejména na chřípí jemně tečkovaná, kopyta svisle černě a bíle pruhovaná. Indiáni své koně nekovali. Délka krku je přiměřená k tělu. Kohoutek je výrazný, šikmá plec podmiňuje dlouhý, lehký a pružný krok. Tak jako u nejlepších honáckých koní je i tělo appaloosy kompaktní, hluboké a s dobře klenutými žebry.Nohy jsou pohodlně korektní a silné. Žíně hřívy a ohonu tvoří obyčejně prameny a jsou jemné a řídké. Tomuto rysu se dávala přednost, protože nevázne při pohybu v křovinách tak, jako hustý ohon.

U tohoto plemene se rozlišuje pět základních typů zbarvení:

  • leopard- Převážně bílé zbarvení s tmavými velcovitými skvrnami po celém těle.
  • snowflake- Tmavé zbarvení s bílými fleky rozsetými po těle, nejhustěli na zádi.
  • blanket- Tmavé zbarvení, kdy kříž a záď jsou buď bílé nebo skvrnité.
  • marbleized- Drobné pestré skvrnky po celém těle.
  • Frost- Má drobné bílé skvrnky rozseté po celém těle.

Ideálně jsou tito koně hnědí s bílým flekatým zadkem.

 

 

Patří do skupiny orientálních koní arabského typu. Původně to byl kůň jezdecký, nyní je velmi všestranný, zvládá skoky, ale i drezuru. Je to vhodné plemeno pro dobytkářství i pro děti, protože tito koníci jsou hodní a dobromyslní.

 

 

Zatímco v USA je plemeno rozšířené a uznávané, v Evropě uznávaný nebývá. Zde je povolena vyšší postava, dbá se na původní nekřížené znaky a díky zajímavému zbarvení se využívá jak pro westernové ježdění, tak pro reprezentaci[1].

 

appaloosa.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář